Bolíkovský potok

Základní informace
Délka toku: 25,7 km
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Pramen
jižně od Sumrakova
49°9′57,16″ s. š., 15°19′23,27″ v. d.
558 m n. m.
Ústí
do Moravská Dyje
49°0′59,62″ s. š., 15°25′48,45″ v. d.
445 m n. m.

Protéká
Morava; Česká republika (Jihomoravský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Moravská Dyje

Mapa

OpenStreetMap Bolíkovský potok

Bolíkovský potok na Dačicku je pravostranný přítok Moravské Dyje. Jeho oficiální název je Bolíkovský potok/Lipnický potok. Pramení jižně od obce Sumrakov v okrese Jindřichův Hradec. Odkud tok pokračuje jižním směrem, kde je zdrojem vody pro několik rybníků, největší z nich je rybník Chytrov v katastrálním území Brandlín, kde teče kousek od hlavního evropského rozvodí (Severního a Černého moře). Na jeho toku je několik mlýnů, např. Klepákův v Brandlíně, Vlkův v Heřmanči, Šprinclův v Markvarci a Máchův v Cizkrajově.

Správce toku jsou Lesy ČR s.p. a spadá do povodí Moravy. Jeho tok posilují pravostranné přítoky potoků Heřmanečského, Pstruhovového, Valtínovského, Radíkovského Peníkovského, Hvozdeckého a Mutišovského. U Louckého mlýna se vlévá do řeky Moravské Dyje jako její pravý přítok.

Je veden jako pstruhová voda.

Zajímavost

Do rybníka Vobrov na tomto potoce v katastrálním území Brandlín také přitéká přepad z Tříhrázného rybníka, který je přímo na hlavním evropském rozvodí, tzn. že Bolíkovský potok/Lipnický potok odvádí vodu do Černého moře a druhý přepad z Tříhrázného rybníka od Studenského potoka odvádí vodu do Severního moře.