Kyjovka

Základní informace
Délka toku: 86,7 km
Plocha povodí: 665,8 km²
Průměrný průtok: 0,82 m³/s
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Hydrologické pořadí: 4-17-01-065
Pramen
k.ú. Chvalnov v Chřibech
49°9′39,61″ s. š., 17°17′0,92″ v. d.
512 m n. m.
Ústí
do Dyje u Lanžhota
48°38′57,35″ s. š., 16°55′15,24″ v. d.
150 m n. m.
Protéká
Morava; Česká republika (Zlínský kraj – Koryčany, Jihomoravský kraj – Kyjov, Lanžhot)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Dyje

Mapa

OpenStreetMap Kyjovka

Kyjovka (zvaná též Stupava) je malá moravská řeka pramenící na jižním svahu kopce Vlčák v Chřibech a tekoucí dále zhruba na jihozápad Středomoravskými Karpatami a Dolnomoravským úvalem. Je to levostranný přítok Dyje, do které se vlévá v oblasti jejího soutoku s Moravou. Délka toku činí 86,7 km. Plocha povodí měří 665,8 km².

Horní tok

Od pramene teče Kyjovka krátce nitrem Chřibů přes obce Staré Hutě a Stupava v okrese Uherské Hradiště, pak vtéká do okresu Kroměříž, kde na katastru města Koryčany napájí stejnojmennou vodní nádrž na pitnou vodu. Dále protéká v Koryčanech (kde se nazývá Stupavkou) pod silnicí u Lískovce, teče údolím pod ulicemi Svatoplukova, Smetanova a Tyršova (zde údolí místně nazýváno Měsíčním), pod bývalou továrnou Michaela Thoneta až ke koryčanskému nádraží, před nímž protéká pod silnicí u Blišic a dále teče směrem k Mouchnicím.

Střední tok

U Koryčan opouští řeka lesnaté Chřiby a protéká jižním okrajem Litenčické pahorkatiny. Pod městem velkým obloukem obtéká vrch Hradisko (361 m), opouští Zlínský kraj ve prospěch kraje Jihomoravského, u Snovídek (okres Vyškov) se obrací na jih a vstupuje do hlubokého údolí tvořícího východní okraj Ždánického lesa (okres Hodonín). Její tok odsud až do Kyjova sleduje Vlárská dráha z Brna do Veselí nad Moravou. Pod Bohuslavicemi se údolí řeky rozšiřuje (Kyjovská pahorkatina).

Dolní tok

Poté, co proteče městem Kyjov, podle nějž dostala jméno, vstupuje Kyjovka, již v regulovaném korytě, do ploché krajiny Dolnomoravského úvalu a pod Mistřínem přijímá zleva jeden ze svých největších přítoků Hruškovici. U Dubňan napájí Jarohněvický rybník, kterým začíná rozsáhlá kaskáda Mutěnických a níže Hodonínských rybníků, končící mezi Lužicemi a Hodonínem. Zprava se tu vlévá Prušánka.

Za přemostěním železniční tratě Přerov – Břeclav mění Kyjovka směr z jižního až jihovýchodního na jihozápadní a teče dále po pravém okraji nivy řeky Moravy, do níž nemůže zaústit vlivem jejího ohrázování. Protéká zde podél řady obcí vinařského regionu Podluží (Týnec, Tvrdonice, Kostice, Lanžhot – vše okres Břeclav). Pod Lanžhotem přijímá zprava Svodnici a vtéká do lužních lesů v oblasti soutoku Moravy a Dyje. Zde pak od soutoku s Kopanicí tvoří část staré zemské hranice Moravy a Dolních Rakous, platné do roku 1920. Po několika kilometrech přirozeného meandrujícího toku se pak vlévá zleva do Dyje, nedaleko rakouské obce Rabensburg, v nadmořské výšce asi 150 metrů.

Větší přítoky

    levé – Kratinka, Hruškovice
    pravé – Šardický potok, Mutěnický potok, Prušánka, Svodnice

Vodní režim

Průměrný průtok u ústí činí 0,82 m³/s. Stoletá voda zde dosahuje 50,1 m³/s.

Hlásné profily:
Místo     Říční km     Plocha povodí     Průměrný průtok (Qa)     Stoletá voda (Q100)
VD Koryčany     74,20     27,61 km²     0,07 m³/s     33,0 m³/s
Kyjov     54,00     117,49 km²     0,26 m³/s     40,0 m³/s

Využití

Na řece se nachází Vodní nádrž Koryčany a soustava Mutěnických a Hodonínských rybníků.