Šatava

Základní informace
Délka toku: 29,2 km
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Pramen
u Hlíny
49°7′30,73″ s. š., 16°25′46,84″ v. d.
400 m n. m.
Ústí
Svratka u Uherčic
48°57′49,71″ s. š., 16°38′7,91″ v. d.
171 m n. m.
Protéká
Morava; Česká republika (Jihomoravský kraj – Prštice, Silůvky, Mělčany, Ledce, Hrušovany u Brna)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Dyje

Šatava je moravská říčka, která pramení u obce Hlína v okrese Brno-venkov a poté teče jihovýchodním směrem. Protéká katastry obcí Hlína, Prštice, Silůvky, Dolní Kounice, Mělčany, Bratčice, Sobotovice, Ledce, Hrušovany u Brna, Vojkovice, Unkovice, Žabčice, Nosislav, Přísnotice, Vranovice a poté se asi kilometr západně od Uherčic vlévá do řeky Svratky. Šatava je dlouhá 29,2 km.

Jako Šatava, či Říčka, je označováno též rameno Svratky o délce 8 km, tekoucí od soutoku Šatavy se Svratkou přes Vranovice a přírodní rezervaci Plačkův les a říčka Šatava a vlévající se zpět do Svratky v katastru Ivaně, případně pravý přítok tohoto ramene, který pramení u Přísnotic.

Průběh toku

Šatava pramení u samoty Ve Špidlenách, tedy asi půl kilometru severně od obce Hlína. Blízko k prameni se připojují ještě dva levé přítoky a poté vtéká do rybníka Horního Karhánku z roku 2003. Asi 2 kilometry po toku je soustava starý Karhánek (Fialská). V této soustavě je navrchu mokřad, pod ním dva malé rybníčky a nejníže rybník s ostrůvkem. Dále Šatava teče okolo prštické hájovny, spolu s cestou podchází železnici a po půlce kilometru se stáčí k prštickému fotbalovému hřišti. Zde jsou také 2 přítoky, které zavlažují hřiště a jeden přítok, který zde má 2× jezírko a rákosovou bažinu - společně s Šatavou zde tvoří poloostrov. Dále teče Biocentrem Pod Horkou, okolo umělé nádrže, mezi zahradami, do Silůvek, kde teče vedle školy a mezi poli, přes malý jez a k čistírně odpadních vod.

Za čističkou podtéká mostek a za ním je Šatava výše než pole. Právě proto se zde protrhlo koryto a tok se v srpnu 2010 vylil. Dále teče metr vedle silnice, a to až k mělčanskému kostelu. V této obci do zdejší říčky také 4× ústí splašky. Dále teče údolím, kde je z jedné strany zase výše než pole, ale vylití zde nehrozí. To je rutinou až u silnice z Bratčic do Němčiček, kde není ani náznak koryta. Před silnicí se tok stáčí kolmo doleva a po 10 metrech kolmo doprava.