Střelenský potok

Základní informace
Délka toku: asi 7 km
Plocha povodí: 17,7 km²
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Hydrologické pořadí: 2-01-01-0040
Pramen
Oderské vrchy
49°38′14,42″ s. š., 17°29′3,32″ v. d.
Ústí
do Odry
49°40′19,23″ s. š., 17°32′2″ v. d.
Protéká
Velká Střelná, vojenský újezd Libavá, okres Olomouc
Morava; Česká republika (Olomoucký kraj)
Úmoří, povodí
Baltské moře, Odra

Střelenský potok (nazývaný také Velkostřelenský potok), který je levostranným přítokem řeky Odry, se nachází ve vojenském újezdu Libavá v pohoří Oderské vrchy (subprovincie pohoří Nízký Jeseník) na Moravě, v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Protože se potok nachází ve vojenském prostoru, je bez povolení veřejnosti nepřístupný. Střelenský potok protéká po celé své délce cca 7 km neobydlenou oblastí Evropsky významné lokality - Ptačí oblast Libavá.

Místopis a příroda

Střelenský potok pramení pod kopcem Strážisko v Oderských vrších ve vojenském prostoru Libavá. Pak teče přibližně severním směrem pod kopcem Spálený, zámkem Bores a Olomouckým kopcem, míjí břidlicové doly, protéká dvěma rybníky a vtéká do zaniklé vesnice Velká Střelná, kde se stáčí přibližně východním směrem. Dále po proudu byl zdrojem vody pro zaniklý Velkostřelenský mlýn a za ním se zprava vlévá do řeky Odry pod kopcem Nad Rybníčkem. Podobně jako řeka Odra a ostatní potoky v Oderských vrších, mívá obvykle dostatek kvalitní vody a má několik bezejmenných přítoků.

Střelenský potok je také místem výskytu chráněného bobra evropského.

Další informace

Obvykle jedenkrát ročně může být Střelenský potok a jeho okolí přístupné veřejnosti v rámci cyklo-turistické akce Bílý kámen.