Metodka

Vrchol: 788 m n. m.
Prominence: 58 m ↓ Odranec
Izolace: 1,8 km → Bohdalec
Poloha
Světadíl: Evropa
Stát: Česká republika
Země: Morava
Pohoří: Českomoravská vrchovina / Hornosvratecká vrchovina / Žďárské vrchy / Pohledeckoskalská vrchovina
Souřadnice: 49°36′23″ s. š., 16°8′50″ v. d.

Metodka (788 m n. m.) je kopec ve Žďárských vrších, tyčící se 300 metrů severně nad Koníkovem a 1¼ km jihovýchodně od Odrance v okrese Žďár nad Sázavou. Svahy Metodky pokrývají louky oddělené kamenicemi a remízky, kolem vrcholu roste nevelký les. Na severní straně vrcholu je upravené odpočívadlo, odkud jsou za dobré viditelnosti vidět i Krkonoše, Orlické hory a Jeseníky.

Přístup

Vrchol je snadno přístupný po žlutě značené cestě mezi Koníkovem a Odrancem. Cesta z Koníkova měří 800 metrů s převýšením 50 m, v opačném směru z Odrance měří 1,2 km s převýšením 60 metrů.

Okolí

Na vrcholu a v jeho okolí se nachází několik zajímavostí:

Jen několik desítek metrů severovýchodně od vrcholu stojí partyzánský památník z roku 1975, který připomíná přestřelku partyzánů z oddílu Dr. Miroslav Tyrš s nacisty 8. února 1945. Výsledkem byla smrt tehdy dvacetileté zdravotnice Rufiny Krasaviny, která se nakonec posledním nábojem sama zastřelila. Za spolupráci s partyzány byli následně zatčeni dva koníkovští obyvatelé. František Laštovička byl ještě téhož dne převezen do Brna a popraven. František Olejník byl převezen do koncentračního tábora Mauthausen, kde byl 10. dubna 1945 popraven.
Přes vrchol kolem partyzánského památníku vede naučná stezka Po stopách posledního vlka Vysočiny. Ten byl zastřelen necelé 2 km jihovýchodně od vrcholu Metodky, což připomíná kamenný pomník s textem "Zde byl dne 2. ledna roku 1830 zastřelen revírníkem V. Marzikem ze Stříteže VLK, který vážil 88 funtů (54 kg) a jest na hradě Pernštejně vycpán."
Metodku obchází po vrstevnici naučná stezka Metodka. Jejích 15 zastavení se věnuje lidové architektuře, přírodním krásám a dalekým výhledům, informuje o zdejší partyzánské činnosti za 2. světové války i o tajemném pádu meteoritů.