Prosička

Vrchol: 748 m n. m.
Prominence: 72 m ↓ samota Doly
Izolace: 2,7 km → Strom
Poloha
Světadíl: Evropa
Stát: Česká republika
Země: Morava
Pohoří: Hornosvratecká vrchovina / Žďárské vrchy / Devítiskalská vrchovina
Souřadnice: 49°38′42″ s. š., 16°11′50″ v. d.

Prosička je přírodní památka a Prosíčka je hora na Moravě, která se nalézá asi 2 km severozápadně od městečka Jimramov v okrese Žďár nad Sázavou. Oblast spravuje AOPK ČR, RP Správa CHKO Žďárské vrchy.

Předmět ochrany

Předmětem ochrany je skalnatý hřbet tvořený dvěma skalisky o celkové délce 55 m a výšce až 17 m s rozsáhlým kamenným mořem a suťovými svahy pod skalisky. Území PP je dokladem mrazového zvětrávání rulových hornin v chladných obdobích pleistocénu.

Flóra

Území PP je porostlé hospodářským lesem s převahou smrku ztepilého, přimísena je borovice lesní (Pinus sylvestris), modřín opadavý (Larix decidua) a ojediněle buk lesní (Fagus sylvatica) a jedle bělokorá (Abies alba). Skály a sutě jsou porostlé lišejníky a mechorosty.

Fauna

Území PP významným hnízdištěm lesních druhů ptáků, jako je například datel černý (Dryocopus martius), puštík obecný (Strix aluco) a krkavec velký (Corvus corax). Ze savců zde žije rejsek obecný (Sorax araneus), jezevec lesní (Meles meles) a řada dalších druhů.

Využití

Skalní bloky jsou zpřístupněny po modré turistické značce vedoucí z Jimramova přes Javorek do Odrance a z vrcholu je krásný výhled do údolí říčky Fryšávky. Horolezectví je na Prosičkách zakázáno, i když v minulosti byly skály horolezecky využívány.

Vrchol

Prostor přírodní památky zaujímá vrcholovou část a část západního svahu stejnojmenného vrchu o nadmořské výšce 748 metrů. Geomorfologicky vrch spadá do celku Hornosvratecká vrchovina, podcelku Žďárské vrchy a okrsku Devítiskalská vrchovina.

Přírodní památka Prosička
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Základní informace
Vyhlášení: 1. května 1988
Rozloha: 8,67 ha
Poloha
Stát: Česká republika
Země: Morava
Okres: Žďár nad Sázavou
Umístění: Borovnice u Jimramova, Jimramov