Žabník

Základní informace
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Hydrologické pořadí: 4-11-02-047
Pramen
Oderské vrchy
Ústí
do Bečvy
Protéká
Morava; Česká republika (Olomoucký kraj)
Úmoří, povodí
Černé moře, Dunaj, Morava, Bečva

Potok Žabník pramení v lokalitě Nivy pod vesnicí Uhřínov (místní část města Hranice) poblíže vrcholu Juřacka v Oderských vrších (součást Nízkého Jeseníku) v okrese Přerov. Na horním toku Žabníku je „Žabnický vodopád“ (výška kolem 2 m). Kolem části horního toku vede cyklostezka. Žabník neprotéká žádnou vesnicí, ale pouze osadami V Žabníku (součást vesnice Podhoří, Lipník nad Bečvou) a Kolňa a proto má téměř po celé délce toku přirozený charakter. Podtéká dálnici D1 a železniční dráhu. Nejvýznamnějším přítokem Žabníku je potok Milenovec. Žabník patří do povodí řeky Bečvy, do které se vlévá zprava.

Historie

Na horním toku Žabníku existovaly ve středověku ještě dvě další vesnice. V roce 1476 při prodeji vsí panství Drahotušského jsou již tyto vesnice uváděny jako pusté.

V osadě V Žabníku měl stát vodní mlýn podle plánů populárního lipenského zednického mistra Dominika Čudlíka/Šudlíka (žádost byla podána roku 1822). Vrchnost však stavbu mlýna na potoku Žabníku nepovolila. Důvodem bylo, že v samotném blízkém Podhoří a jeho osadách Dolní Mlýny a V Pekle se na potoku Jezernice tehdy nacházelo pět mlýnů. Nicméně, dochovaly se cenné plány architektury mlýna a historické informace o okolí a lidech.

Další informace


Nad horním tokem Žabníku, na svahu kopce Juřacka, je lyžařské středisko.

Po pravé straně potoka se nachází studánka pramen Juřacka.