Krajní body České republiky

Krajní body  České republiky jsou nejzápadnější, nejvýchodnější, nejsevernější, nejjižnější, nejvyšší a nejnižší bod  České republiky.

Zeměpisná délka a šířka

    Nejzápadnější bod se nachází na  Česko-německé hranici, v Karlovarském kraji u obce Krásná (50°15′7″ s. š., 12°5′29″ v. d.). Tento bod je též nejzápadnějším bodem bývalého  Československa a nejzápadnějším bodem historické země Čechy.

    Nejvýchodnější bod se nachází na  Česko-polské hranici, v Moravskoslezském kraji u obce Bukovec (49°33′1″ s. š., 18°51′32″ v. d.). Tento bod je též nejvýchodnějším bodem historické země Rakouské/Moravské/České Slezsko a české části Těšínska.

    Nejsevernější bod se nachází na  Česko-německé hranici, v Ústeckém kraji u vesnice Lobendava (51°3′20″ s. š., 14°18′58″ v. d.). Tento bod je též nejsevernějším bodem bývalého  Československa a Rakousko-Uherska a nejsevernějším bodem historické země Čechy.

    Nejjižnější bod se nachází na  Česko-rakouské hranici, v Jihočeském kraji u města Vyšší Brod (48°33′9″ s. š., 14°19′59″ v. d.). Tento bod je též nejjižnějším bodem historické země Čechy.

Nejvyšší a nejnižší bod

    Nejvyšším přirozeným bodem je místo na  Česko-polské hranici poblíž vrcholu hory Sněžka v Královéhradeckém kraji s nadmořskou výškou 1603 m n. m. Tento bod je též nejvyšším bodem historické země Čechy.
        Absolutně nejvyšším bodem  České republiky je špička vysílače na Pradědu, která se nachází v nadmořské výšce 1 638 m n. m.

    Nejnižším přirozeným bodem je hladina řeky Labe u Hřenska na  Česko-německé hranici, v Ústeckém kraji, kde Labe opouští české území, s nadmořskou výškou 115 m n. m. Tento bod je též nejnižším bodem historické země Čechy.
        Absolutně nejnižším bodem na povrchu  České republiky je nejhlubší místo jámy dolu Bílina v Ústeckém kraji, ležící ve výšce 20 m n. m.
        Dosud změřená nadmořská výška zatopeného dna Hranické propasti činí –158 m n. m. (odhaduje se ještě o stovky metrů hlouběji).