Pivovar Litovel

Výstav litovelského pivovaru činí zhruba 206 000 hl ročně.

V současném pivovaru v Litovli se vaří pivo od roku 1893 a pivovar tak navázal na tradici výroby piva v Litovli, o níž jsou historické záznamy už od roku 1291. Díky své kvalitě proniklo litovelské pivo za krátkou dobu po otevření pivovaru za hranice hanáckého regionu a v období tzv. „první republiky“ se litovelskému pivu říkalo „moravská Plzeň“. O dobrý zvuk litovelského piva se ve své době přičinil i slavný zápasník Gustav Frištenský, který měl za ženu dceru prvního sládka.

Královské pivo Litovel, značka piva, kterou se Pivovar Litovel a.s. prezentuje na tuzemském i zahraničním trhu, má výjimečnou kvalitu, která byla v minulosti i v posledním období několikrát vysoce oceněna odborníky z oboru pivovarnictví na nejprestižnějších výstavách a soutěžích.

Výrobky pivovaru

Litovel Premium – světlý ležák alk. 5,3 %
Litovel Moravan – světlé výčepní alk. 4,8 %
Litovel Classic – světlé výčepní alk. 4,3 %
Litovel Maestro – pivo s lavinovým efektem alk. 4,1 %
Litovel Free – světlé nealkoholické alk. 0,49 %
Litovel Classic Dark – tmavé výčepní alk. 3,8 %
Litovel Premium Dark – tmavé výčepní alk 4,8%
Litovel Gustav – polotmavý nefiltrovaný speciál alk 6,1%
Litovel Václav – nefiltrovaý světlý ležák alk. 5,5%

Pivovar Litovel je jedním z mála českých pivovarů, který vaří pivo klasickou, tradiční cestou. Nejenže používá k výrobě pouze prvotřídní suroviny, ale kontroluje veškeré výrobní operace od začátku až do konce. Nejpodstatnější však je, že dodržuje klasické výrobní postupy. Pivo se vaří osvědčeným a dobou prověřeným technologickým postupem, tzn. bez používání např. zřeďovací technologie HGB či umělého dosycování piva pomocí CO2.

Pivovary s menším výstavem často kritizují velké nadnárodní koncerny, že používají nové technologie vaření piva, při kterých navaří várku na více stupňů a poté piva zřeďují na desítku či dvanáctku. Pro tato piva se zavedlo lehce pejorativní označení „europivo“. Nejen díky dodržování klasických výrobních postupů se produkce Pivovaru Litovel často umisťuje na předních místech pivních soutěží nejen v České republice.

Stát: Česká republika
Země: Morava
Místo: Litovel
Založen: 1893
Majitel pivovaru: Pivovar Litovel a.s.
Roční produkce: 212 000 hl (2018)
Názvy značek: Litovel Classic výčepní světlé, Litovel Premium světlé, Litovel Moravan výčepní světlé, Litovel Classic Dark tmavé, Litovel Free, Litovel Maestro
Adresa: Litovel, Palackého 934, 784 01, Morava
Souřadnice: 49°41′40,77″ s. š., 17°4′34,74″ v. d.
Telefon: 585 493 111
Internetové stránky: http://www.litovel.cz
IČO: 47676914