Průmysl Zlínského kraje

Průmysl strojírenský, gumárenský, chemický, dřevozpracující a potravinářský. Ekonomicky patřil Zlínský kraj k  těm zaostalejším, mnohé podniky po privatizaci v 90. letech 20. století stagnovaly či krachovaly. K 31. prosinci 2009 nezaměstnanost dosahovala hodnoty 10,83 %.

Zlínský kraj v současnosti (2021) patří mezi ekonomicky vyspělé kraje České republiky. Ve Zlínském kraji působilo k 31. 3. 2016 v průmyslovém sektoru 189 podniků se 100 a více zaměstnanci, což představuje 5. příčku v porovnání s ostatními kraji. Více podniků je pouze v kraji Jihomoravském, Moravskoslezském, Středočeském a v hl. m. Praze.

Nachází se zde řada tradičních podniků - především v obuvnictví (např. firma BAŤA), gumárenství (např. Continental Baruma v Otrokovicích) a ve strojírenském průmyslu především v leteckém průmyslu (např. Let Kunovice) nebo zbrojním průmyslu (Česká zbrojovka Uherský Brod). Díky úrodným slováckým a hanáckým nížinám v Dolnomoravském a Hornomoravském úvalu je v těchto oblastech rozvinutý i potravinářský průmysl. V oblasti Bílých Karpat a Beskyd je rozvinutý zase dřevozpracující a chemický průmysl.

Průmyslové obory