Pěstuje se
hlavně obilí (pšenice, ječmen, kukuřice), brambory, cukrová
řepa; z technických plodin len a řepka. Význam má i pěstování
chmele, sadařství a vinohradnictví. Základem živočišné výroby
je chov skotu, prasat a drůbeže, dále včelařství nebo chov
sladkovodních ryb (zvláště kaprů).
Zemědělci k roku
2016 hospodařili na 4,26 milionů hektarů zemědělské půdy, což
představovalo 54 procent celkové rozlohy státu. Na jednoho
obyvatele České republiky připadlo 0,42 hektaru zemědělské
půdy, z toho 0,30 ha půdy orné, což odpovídá evropskému
průměru. Třetinu půdního fondu tvoří lesy.
Od roku
1995 ubývá zemědělské půdy, k roku 2016 asi 15 tisíc hektarů,
oproti tomu výměra lesů vzrostla o 16 tisíc hektarů. Podobně
klesá výměra orné půdy na úkor trvalých travních porostů,
tedy lučin a pastvin. Těch v uvedeném období přibylo 71 tisíc
hektarů.
Typické pro ČR je vysoké procento
zemědělských podniků vlastněných právnickými osobami, po
Francii (29,2 %) jsme v tomto ohledu s 13,5 % na druhém místě v
EU. Typický pro české zemědělství je rovněž velký podíl
pronajaté půdy (asi 90 %). Také velikostní struktura zemědělských
podniků v ČR se výrazně liší od struktury podniků v ostatních
zemích Evropské unie. Velké podniky, tedy ty s více než 50
hektary obdělávané zemědělské půdy, v ČR obhospodařují 92,2
% z celkové výměry zemědělské půdy. Ve zbytku EU jsou
obvyklejší menší podniky. Důvodem je mj. česká tradice
družstevnictví.
K roku 2004 pracovalo v zemědělství
141 000 osob, ve struktuře zaměstnanosti to představovalo 2,9 %
pracovníků v ČR. Typické je, že počet pracovníků v
zemědělství od 90. let trvale klesá.
K zásadním
výsledkům českého chovatelství a šlechtitelství patří
plemena jako Československý vlčák, Český teriér, Pražský
krysařík, Chodský pes, Český fousek či Starokladrubský kůň.
Unikátní byl rovněž projekt na záchranu Huculského
koně.