Hamerský potok

Základní informace
Délka toku: 43,35 km
Plocha povodí: 221,87 km²
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Hydrologické pořadí: 1-07-03-320
Pramen
1,5 km jihovýchodně od Horních Dubenek
49°15′4,82″ s. š., 15°20′25,94″ v. d.
786 m n. m.
Ústí
do Nežárky v Jindřichově Hradci
49°8′24,6″ s. š., 14°59′58,5″ v. d.
462 m n. m.
Protéká
Morava, Čechy; Česká republika (Kraj Vysočina, Jihočeský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava, Lužnice, Nežárka

Hamerský potok je vodoteč na území České republiky pramenící v Kraji Vysočina, okres Jihlava, ale z větší části tekoucí po území Jihočeského kraje, okres Jindřichův Hradec. Délka toku je 43,35 km. Plocha povodí měří 221,87 km².

Průběh toku

Pramení nedaleko Horních Dubenek na jižním svahu Skelného vrchu (786 m n. m.), aby se ubíral převážně jihozápadním směrem. Na své pouti napájí celou řadu rybníků, z větších jmenujme Nadýmač, Bělohradský rybník, Býkovecký rybník, Kudrnů rybník, Šerý rybník, Doubrava, Korytník, Meziříčský rybník, Hejtman, Ratmírovský rybník a Vajgar. Svým tokem protíná, nebo se dotýká katastrálních území mnoha obcí a osad, z nichž větší jsou Horní Dubenky, Panské Dubenky, Zahrádky, Horní Meziříčko, Strmilov, Střížovice, Malý Ratmírov, Blažejov, Jindřiš, Otín a Jindřichův Hradec, na jehož území, když proteče těsně pod jindřichohradeckým zámkem, se vlévá z levé strany do řeky Nežárky.

Větší přítoky

    pravé – Kamenitý potok, Olešenský potok
    levé – Dubenský potok, Studenský potok, Chlum, Lomský potok

Splavnost pro vodáky

Hamerský potok je pro vodáky typicky splavný pouze ve své horní a dolní části - tedy nad Ratmírovským rybníkem a v úseku Jindřiš - Vajgar. Splavnost jednotlivých úseků je ovlivněna zejména objemem vody vypouštěným z rybníků nad těmito úseky.

Jednou ročně v říjnu pořádá vodácký oddíl Bohemians Praha na středním úseku vodácké závody. Je to spojeno s vypouštěním vody z Ratmírovského rybníku. Jedná se o náročný sjezd s celkem čtyřmi kaskádami a spoustou menších peřejí. Koryto je úzké a nepřehledné, často okolní stromy zasahují větvemi skoro až k hladině. Obtížnost navíc zvyšuje velký počet současně splouvajících vodáků.