Haná

Základní informace
Délka toku: 35,8 km
Plocha povodí: 608 km²
Průměrný průtok: 2 m³/s
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Hydrologické pořadí: 4-12-02-001
Zdrojnice
Malá Haná a Velká Haná
49°17′50,89″ s. š., 16°58′30,26″ v. d.
okolo 260 m n. m.
Ústí
do Moravy
49°19′37,14″ s. š., 17°21′51,33″ v. d.
190 m n. m.
Protéká
Morava; Česká republika (Jihomoravský kraj - Vyškov, Ivanovice na Hané, Olomoucký kraj - Němčice nad Hanou)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava


Haná je řeka protékající Jihomoravským, Olomouckým a Zlínským krajem v České republice. S délkou 54 km je v oblasti střední Moravy druhým nejdelším přítokem řeky Moravy po řece Bečvě.

Pojmenování

Název řeky Hané byl v minulosti bez jakýchkoliv jazykových dokladů odvozován od přídavného jména hajná, tedy řeka protékající háji. Germanista a literární vědec Ernst Schwarz ještě ve 30. letech 20. století odvozoval označení řeky od slovanských slov "ganu" či "goniti" (hon a honiti), ovšem nevylučoval již předslovanský původ tohoto hydronyma. V roce 1961 již Schwarz odvozoval název řeky od germánského výrazu gana ve významu bohatý, hojný. Václav Polák v roce 1942 spojoval označení Hané s předindoevropským slovem gana, kterému přikládal význam řečiště či bystřina a poukazoval na keltský původ tohoto slova. Předslovanský původ výrazu Haná pak připouštěl i jazykovědec Vladimír Šmilauer. Etymologie tohoto slova tak dosud není přesvědčivě uzavřena.

Průběh toku


Zdrojnicemi této řeky jsou říčky Malá Haná a Velká Haná, které pramení na Drahanské vrchovině. Jejich soutokem v obci Dědice (část Vyškova) vzniká tok řeky Hané. Do řeky Moravy se vlévá zprava u obce Hradiska na severozápadě Kroměříže.

přítoky

    zleva – Marchanice, Hoštický náhon, Pustiměřský potok, Brodečka, Žlebůvka, Hraniční potok, Tvorovický potok, Rybniční potok
    zprava – Roštěnický potok, Topolanský potok, Lukovský potok, Pruský potok, Medlovický potok, Rumza, Švábenický potok, Tištinka, Mořický potok, Pavlůvka, Hlavnice, Vlčidolka

Vodní režim

Hlásný profil:
místo     říční km     plocha povodí     průměrný průtok (Qa)     stoletá voda (Q100)
Vyškov     32,40     104,68 km²     0,44 m³/s     40,0 m³/s

Mlýny

    Fricův mlýn – Dědice