Loučka

Základní informace
Délka toku: 5 km
Plocha povodí: 389,67 km²
Průměrný průtok (Dolní Loučky): 2,09 m³/s
Světadíl: Evropa
Země: Morava
Zdrojnice
soutok Bobrůvky a Libochůvky
49°21′37,05″ s. š., 16°21′21,51″ v. d.
285 m n. m.
Ústí
do Svratky
49°21′23,83″ s. š., 16°24′16,81″ v. d.
253,26 m n. m.
Protéká
Morava; Česká republika (Jihomoravský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Dyje, Svratka

Loučka je řeka na Moravě v České republice, pravý přítok Svratky. Její povodí má rozlohu 389,67 km². Podle státních mapových děl jde o alternativní název řeky Bobrůvky. Mapy.cz a OpenStreetMap názvem Loučka označují pouze posledních necelých 5 km, od soutoku s Libochůvkou v obci Dolní Loučky, a Bobrůvku tak označují jako jednu ze zdrojnic Loučky. Podle map 2. vojenského mapování se název Loučka vztahoval už k úseku od Újezdu u Tišnova. Střední tok od Strážku po Újezd u Tišnova byl pojmenováván také podle Strážku (Straška, Strážkovský potok, Straschkau Fluß).

Průběh toku


Podle Mapy.cz Loučka začíná v obci Dolní Loučky soutokem svých zdrojnic Bobrůvky a Libochůvky. Za obcí Dolní Loučky v části zvané Mezihoří protéká pod železničním viaduktem, vtéká do úzkého údolí, kde je z ní nad kamenolomem odebírána voda do Náhonu, protéká rozevírajícím se údolím v Předklášteří u Tišnova a pod kopcem Květnice vtéká do Svratky. Několik desítek metrů za soutokem Loučky se Svratkou přitéká do Svratky z levé strany potok Besének.

Vodní režim

Hlásný profil:
místo     říční km     plocha povodí     průměrný průtok (Qa)     stoletá voda (Q100)
Dolní Loučky     3,74     385,65 km²     2,09 m³/s     110,0 m³/s

Využití

V minulosti byla řeka cílem sportovních rybářů. Následkem nárazového znečištění, působením vydry říční a nedostatečným vysazováním násad je stav rybí populace kritický. Navíc je svalovina ryb kontaminována hlavně těžkými kovy (Pb, Ni, Zn, Cu) v hodnotách, které jsou na hranici zdravotní rizikovosti. Ve 20. letech 20. století bylo koryto Loučky regulováno.

Historie

Náhon má velmi starý původ, ale jeho koryto v dnešní podobě pochází z konce 19. století. Původně přiváděl vodu pro hospodářské provozy kláštera Porta Coeli (prádelna, pivovar). Náhon je veden po vrstevnici pravobřežního svahu údolí Loučky. Před klášterem dodával vodu do rybníků, z nichž jeden byl v 70. letech 20. století obnoven. Protéká klášterem a kolem papírny jeho vody vtékají před Tišnovem do Svratky.