Česká, moravská a slezská
kuchyně je ovlivněna polohou České republiky v průsečíku
západních a východních vlivů. Půldruhého století ovlivňovala
a byla ovlivňována kuchyní kulturně i jazykově blízkého
Slovenska, ale mnohem déle trvala interakce s německou (zejména
pak bavorskou) a rakouskou kuchyní, od kterých různé pokrmy
přijímala (vídeňský řízek, vepřo‑knedlo‑zelo,
bramboračka, štrůdl), ale také tyto kuchyně naopak inspirovala
(povidla, koláče, svíčková).
Obecně česká, moravská a slezská jídla
zapadají do středoevropských chutí, s některými místními
originalitami – krom už uvedených např. smažený sýr,
knedlíky, utopenci, olomoucké syrečky, vánoční kapr (Český
kapr je obchodní značkou), hořické trubičky, škubánky, pivní
sýr atd. Východní vlivy (slovenské, maďarské, polské či
ruské) v české, moravské a slezské kuchyni zastupují např. boršč, trdelník,
živáňská pečeně, guláš anebo tlačenka.
Ryby jsou v českém, moravském a slezském jídelníčku málo časté (tzv. mořské plody se rozmohly až v souvislosti s moderním stravováním a zásobováním potravinami z dovozu), naopak, v evropském kontextu mimořádné je použití jedlých hub a mletého máku.
Tvary některých druhů pečiva –
např. rohlíků – jsou také v Evropě (s výjimkou Slovenska)
neobvyklé, i když samotné těsto, z něhož jsou vyráběny, je
běžné.
Na podobu novověké české, moravské a slezské kuchyně měla
zásadní vliv Magdalena Dobromila Rettigová.
Z českých, moravských a slezských nápojů vyniká pivo, jehož vaření tu má staletou tradici a patří mezi nejznámější a nejkvalitnější na světě. (V rámci EU je název České pivo chráněným zeměpisným označením.) První známý pivovar tu existoval už v roce 1118 a Česká republika má nejvyšší spotřebu piva na hlavu na světě.
Vysoce alkoholická slivovice, pálená hlavně na východní Moravě, je běžně známa i v jiných státech východní a jihovýchodní Evropy, zato bylinné likéry Fernet Stock a Becherovka jsou českými specialitami.
Víno se vyrábí především na jižní Moravě, která má k pěstování révy podstatně lepší podmínky než jiné části republiky (byly tu i vyšlechtěny domácí odrůdy, např. Cabernet Moravia, Pálava nebo Muškát moravský).
Kofeinová limonáda Kofola je další českou, moravskou a slezskou specialitou.