Svátky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Dny pracovního klidu zahrnují svátky, které se vážou k historickým událostem nebo tradicím a státní svátky, které se váží k české státnosti.

 


Dny pracovního klidu

Datum: 1. leden: Den obnovy samostatného českého státu: Vznik České republiky v roce 1993.

Datum: Pohyblivý svátek (březen­‑duben): Velký pátek: Křesťanský svátek. Tento den je připomínkou smrti Ježíše Krista na kříži.

Datum: Pohyblivý svátek (březen­‑duben): Velikonoční pondělí: Křesťanský svátek, tradice vítání jara. Následuje po neděli Zmrtvýchvstání Páně.

Datum: 1. květen: Svátek práce: Sociálně demokratickou internacionálou prosazená vzpomínka na dělnickou stávku v Chicagu roku 1886. Od 1. května 1886 platila v USA osmihodinová pracovní doba.

Datum: 8. květen: Den vítězství: Konec druhé světové války v Evropě.

Datum: 5. červenec: Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje: Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu roku 863.

Datum: 6. červenec: Den upálení mistra Jana Husa: Upálení kněze a reformátora mistra Jana Husa během Kostnického koncilu roku 1415.

Datum: 28. září: Den české státnosti: Zavraždění knížete Svatého Václava roku 935 (929) ve Staré Boleslavi.

Datum: 28. říjen: Den vzniku samostatného československého státu: Vznik Československa roku 1918.

Datum: 17. listopad: Den boje za svobodu a demokracii: Připomínka studentských demonstrací a následného uzavření českých vysokých škol německými okupanty v roce 1939 a studentské demonstrace z roku 1989, která odstartovala Sametovou revoluci.

(Mezinárodní den studentstva)

Datum: 24. prosinec: Štědrý den: Večerní oslava Vánoc.

Datum: 25. prosinec: 1. svátek vánoční: V katolické a evangelické liturgii oslava narození Ježíše Krista.

Datum: 26. prosinec: 2. svátek vánoční: V katolické a evangelické liturgii připomínka prvního křesťanského mučedníka Štěpána.