Muzeum umění Olomouc

Muzeum umění Olomouc je výstavní a paměťová instituce. V současnosti spravuje téměř 200 tisíc sbírkových předmětů. Současným ředitelem je Mgr. Ondřej Zatloukal, syn prof. PhDr. Pavla Zatloukala, který vedl instituci do dubna 2013. Zřizovatelem Muzea umění Olomouc je Ministerstvo kultury České republiky. Významně jej podporuje Olomoucký kraj. Krátkodobé výstavy i dlouhodobé expozice představují výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost. Ke každé výstavě vydává reprezentativní publikace či vědecký katalog.

Muzeum umění má tři části sídlící v samostatných budovách, v nichž jsou shromážděny sbírky starého, moderního i současného umění:

Muzeum moderního umění

Arcidiecézní muzeum Olomouc

Arcidiecézní muzeum Kroměříž

Muzeum moderního umění sídlí na místě bývalého městského špitálu svatého Ducha v pozdně secesní budově s kubizujícími prvky. Přestavba budovy proběhla v letech 1915–1918 a projektoval ji Jaroslav Kovář starší. Je zaměřeno na umění od počátku 20. století do současnosti. Jeho součástí je stálá expozice Století relativity. Největším výstavním sálem pro krátkodobé výstavy je Trojlodí.

Arcidiecézní muzeum Olomouc bylo založeno v roce 1998 ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým z podnětu papeže Jana Pavla II. Jeho hlavním úkolem je představení rozsáhlých církevních uměleckých sbírek.

V roce 2006 byla otevřena rozsáhlá expozice v nově rekonstruovaných budovách bývalého Olomouckého hradu na Václavském náměstí v Olomouci. Areál zahrnuje m.j. budovy Kapitulního děkanství, kapli svaté Barbory , kapli sv. Anny a románsko-gotický Zdíkův palác. Rekonstrukce historických budov byla provedena podle projektu architektonické kanceláře HŠH architekti a byla mimo jiné vyhlášena Stavbou roku Olomouckého kraje 2006.

Arcidiecézní muzeum Olomouc bylo za Českou republiku nominováno na Cenu Evropské unie pro architekturu – Cenu Miese van der Rohe.

V prosinci 2015 Arcidiecézní muzeum Olomouc získalo jako první v České republice prestižní označení „Evropské dědictví“ (European Heritage Label). Experti ocenili jeho jedinečnost, spočívající v rozsahu výstavních prostor, bohatství sbírek i záměru prezentovat příběhy, které vypovídají o společně sdílených dějinách.

Arcidiecézní muzeum Kroměříž bylo založeno v roce 2006 jako detašované pracoviště Muzea umění Olomouc na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Spravuje rozsáhlé sbírky uměleckých předmětů, obrazů, hudebnin, knih a biskupskou mincovnu s unikátní numismatickou sbírkou.