Technické muzeum v Brně

Technické muzeum v Brně (TMB) se zaměřuje na historii vědy a techniky, především z území Moravy a Slezska. Bylo založeno v roce 1961. Jedná se o příspěvkovou organizaci, která je přímo řízena Ministerstvem kultury České republiky. Sídlí v Králově Poli v Brně.

Pokusy o založení byly již v roce 1924, kdy byl založen výbor pro založení technického muzea na Moravě. Přímým předchůdcem TMB byl Archiv pro dějiny průmyslu, obchodu a technické práce, který byl založen v roce 1936. Svoji činnost plně rozvinul až v roce 1948. V 50. letech bylo muzeum přesunuto do barokního areálu bývalého kláštera voršilek na rohu Orlí a Josefské ulice v Brně, také bylo zestátněno a stalo se součástí Národního technického muzea v Praze. Dne 1. ledna 1961 se však brněnská pobočka osamostatnila jako Technické muzeum v Brně. V druhé polovině 90. let se muzeum přesunulo do nové budovy v Králově Poli v ulici Purkyňova čo. 105.

Na této adrese se Technickém muzeum v Brně otevřelo veřejnosti 5. června 2003. Návštěvníkům nabízí 16 expozic a Technickou hernu, kde se mohou zábavnou formou seznámit s různými zákony fyziky a jejich technickými aplikacemi. Významnou pomocí při dokumentační a odborné činnosti muzea jsou aktivity dobrovolných spolupracovníků – členů Kruhu přátel TMB. Muzeum provozuje také prezenční knihovnu.

Technické muzeum v Brně je také výzkumnou organizací. Tým odborných pracovníků se dlouhodobě věnuje především výzkumu a dokumentaci jednotlivých oborů vědy a techniky, tvorbě oborových sbírek dle sbírkotvorného plánu, řešení interních výzkumných úkolů i grantových projektů podpořených z veřejných zdrojů a také prezentaci výsledků svých výzkumů veřejnosti nejrůznějšími formami včetně výstav a expozic.

Nedílnou organizační složkou TMB je Metodické centrum konzervace. Prioritním cílem jeho výzkumné činnosti, jako národního metodického pracoviště pro oblast konzervování-restaurování sbírkových předmětů ze sbírek muzeí v ČR, je zvýšení efektivity ochrany movitého kulturního dědictví a zkvalitněné péče o sbírkové fondy na všech úrovních.

Ve správě TMB jsou technické památky

Areál československého opevnění v Šatově

Kovárna v Těšanech

Stará huť u Adamova

expozice hamernictví Šlakhamr ve Šlakhamrech, místní části Hamrů nad Sázavou

Větrný mlýn v Kuželově

Vodní mlýn ve Slupi

Depozitář historických vozidel MHD v Brně-Líšni (Nekolejová vozidla jsou v depozitáři v Řečkovicích a jsou vystavována jen při dnech otevřených dveří.)

Od roku 2013 má TMB ve správě také budovy a hangáry bývalého letiště Černovice v Brně.

Technické muzeum v Brně mělo od roku 1979 ve správě Ivančický viadukt, který však začal rychle chátrat. V roce 1987 se vrátil pod správu Československých státních drah, protože muzeum nemělo prostředky na jeho údržbu. V roce 1973 zamítl tehdejší Městský národní výbor v Novém Bohumíně žádost Technického muzea v Brně o uprázdněné dílny a vozovnu tramvají v Bohumíně z roku 1913 v dnešní Palachově ulici. Tato budova měla být přeměněna v technický skanzen, v němž by byly v pojízdném stavu uchovány nejvýznamnější typy motorových i vlečných vozů a lokomotiv. Později byla budova výrobním podnikem, jemuž byla předána, po architektonické stránce znehodnocena.